Roslagsmjölk och grädde i våra godaste semlor

När vi nu befinner oss i tiden då vinter övergår i vår och det omväxlande snöar eller är blidväder på våra gårdar här i Roslagen är det extra härligt att få jobba med våra fina kor. Det ligger förväntan i luften då vårsolen skiner extra mycket och vi påminns om att det snart är dags att dra igång med vårbruk och därefter betessläpp. De första lärkorna är siktade och en ny vår är på väg.

Då är det äntligen dags att få njuta av vårens godaste semlor som vi bakar själva på Roslagsmjölk och fyller med mandelmassa och vår smakrika Roslagsgrädde!

Här nedan hittar du receptet på semlorna från Roslagen.

Smaklig Fettisdag!

önskar vi på Roslagsmjölk

 

20 st Semlor bakade på Roslagsmjölk och Roslagsgrädde

Till degen:

100 g smör

3 dl Roslagsmjölk

75 g jäst (1 1/2 paket)

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

½ tsk hjorthornsalt

9-10 dl vetemjöl

Till fyllning:

200 g mandelmassa

Lite Roslagsmjölk

4-5 dl Roslagsgrädde (vispgrädde)

Till garnering:

Florsocker

 

Smält smöret i en kastrull på spisen och häll i Roslagsmjölken. Värm tills mjölken blir fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i Roslagsmjölken och rör tills den löst sig. Rör i salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssaltet i mjölet. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan. Spara 1 dl mjöl och häll i den om degen blir för lös. Blanda samman degen och arbeta tills den blir blank och smidig. Degen är fint blandad då den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i 10 minuter under bakduk. Efter jäsningen tar du upp degen och arbetar den jämn. Dela degen därefter i 20 jämnstora bitar och rulla var och en till en rund boll. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter tills de blir gyllenbruna. Lägg bullarna på bakgaller och låt dem kallna under bakduk.

IMG_8096

Skär av ett lock på var bulle. Rör ut mandelmassan i lite Roslagsmjölk och blanda i lite av bullarnas inkråm så att det blir en grop i den undre delen av semlan. Vispa Roslagsgrädden. Fyll bullarna med fyllningen av mandelmassa och toppa med vispad grädde. Lägg därefter på locket och sikta över florsocker. Servera med varm Roslagsmjölk och kanel eller ät semlan till ett glas kall Roslagsmjölk. Eller varför inte till en kopp kaffe med en skvätt Roslagsmjölk i?